17 Ekim 2013 Perşembe

MACARON KURABIYESI...

Macaron bizim bildigimiz `Acibadem Kurabiyesi`nin bana gore havali hali :) Biraz daha suslu, daha goze hitap eden, rengarenk,uzerleri puruzsuz, icleri cesitli renklerde krema, ganaj,vs. ile doldurulmus kucuk kurabiyeler. Ozellikle Fransiz ve hatta Paris`in meshur tadi. Almak istediginizde kilosunun cok yuksek fiyatlara satildigi enteresan bir lezzet :) Neyse efendim coookkk uzun zamandir acaba becerebilir miyim diyerek hep oteledigim macaron`lari denemenin vakti gelmisti. Hatta yapmaya baslarken kendi kendimi `guzel olmayabilir, yapamayabilirsin, moralini bozmak yok` diyerek de telkin ettim. Simdi tarife gecmeden once soylemek istedigim ben bu macaron yapimi hakkinda cok arastirma yaptim. Belki onlarca blog yazisi okudum, kac tane hatirlamiyorum video seyrettim, isin puf noktasi bu isin gramajla olmasi. Yani ben size bugun 1 su bardagi un, 2 bardak seker, 3 yumurta diyemeyecegim maalesef :) Eger evinizde mutfak tartiniz varsa ne ala, yoksa macaron yapmak istiyorsaniz uygun bir tane yakaladiginizda hemen atlayin ustune. Ben gecen sene buradan 13$ gibi komik bir rakama almistim. Hic kullanmayacagimi dusunurken macaron yapiminda benim en buyuk yardimcim oldu.Bir de isin sirri kullanacaginiz yumurta aki. Taze olmamali! Evet yanlis duymadiniz macaron yapmadan bir gun once yumurta aklarinizi kirip bir kasede uzerini peceteyle kapatarak buzdolabinda muhafaza edin. Ve macaron yapacaginiz gun dolaptan cikararak mutlaka oda sicakligina gelmesini bekleyin. Evet gelelim artik yapim isine :

MALZEMELER:

90 gr.toz badem veya badem unu
150 gr. pudra sekeri
75 gr. yumurta aki ( oda sicakliginda )
35 gr. toz seker
1 cimdik tuz

Oncelikle pudra sekerimizi ve badem unumuzu mutfak robotunda iyice toz haline gelene kadar cektiriyoruz. Ve un haline gelen malzemeleri ayrica eleyerek kenarda bekletiyoruz. Yumurta aklarini hizli devirde cirpmaya basliyoruz. Kopuklenmeye baslayan aklara tuzumuzu ekliyoruz. Hizli devirde cirpilan yumurta aklarina 35 gr. sekerimizi 5 adimda ekliyoruz. Yaklasik 3-4 dakika hizli devirde cirpmamiz gerekiyor. Taa ki kabimizi ters cevirdigimizde yumurta aklari dusmeyene kadar.

 Bu esnada istediginiz gida boyasini da az miktarda ekleyebilirsiniz. Cirpilan yumurta aklarimiza, robotta cekilen ve elenen badem unu ve pudra sekerini iki adimda ekleyerek spatula ya da tahta kasik yardimiyla alttan uste dogru yavasca karistiriyoruz. Burada yumurta aklarinin fazla sondurmemeye gayret ediyoruz. Hamurumuz macun kivamina gelince krema sikma torbasi ya da herhangi bir buzdolabi posetiyle yagli kagit serilmis tepsimize sekillerimizi vermeye basliyoruz. Ortalama 1 TL buyuklugunde sekiller veriyoruz. Bu esnada diger bir onemli nokta da hamurlarimizi tepsiye dizdikten sonra yaklasik yarim saat oda sicakliginda bekletiyoruz ta ki elledigimiz zaman elimize hamur bulasmayana kadar. Yani uzerlerinin hafif kabuk tutmasi gerekiyor. Bu sirada firininizi 325 f veya 175' de isitmaya baslayabilirsiniz. Uzerleri kuruyan macaronlarimizi onceden isitilmis firinimizda yaklasik 10- 12 dakika pisiriyoruz. Eger macaronlar yayilmayip, altta etekleri olusmussa siz de bu isi basarmissiniz demektir :)



Firindan cikan macaronlarimizin biraz ilinmasini bekliyoruz ki kirilmasinlar. Bundan sonra ici icin ben ganaj kullandim, bicak yardimiyla ganaji surerek uzerini ayni boydaki macaronla kapatiyoruz. Ara krema olarak genelde buttercream yani yagli krema kullaniliyormus ama ben cok sevmedigim icin ganaj tercih ettim. Sert olarak hazirladiginiz cig krema da olabilir hatta hic bir sey yoksa nutella da kullanabilirsiniz.

Ben macaronlarimi esimin calistigi otelin patisserie chef`ine denettim ve tam not aldim :) Bunda sonra tutmayin beni, artik rengarenk macaron yapip dururum  :))) Sizlere de simdiden kolay gelsin diyorum...Sevgiler...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder